search
top

Vins Importats: Riesling

Dins de la jerarquització varietal, el més august refinament categorial recau damunt el nobilíssim raïm d’origen alemany, el qual per la joia aparent que dispensa més enllà de la seva Alemanya natal (Ruwer, Saar, Ahr, Nahe, etc) aquí i allà,  a l’Alsàcia, a Àustria, a Nova Zelanda, a Eslovènia; concentra tots els caràcters beatífics que han d’engalanar a una varietat dotada, entre altres capacitats, amb la d’esdevenir el perfecte catalitzador per traduir-ne el terrer. La més antiga varietat Alemanya probablement originada a la zona de Rheingau desperta admiració arreu sigui quin sigui el grau de dolçor que concentrin els seus vins. Segons estudis genètics realitzats per Regner, la riesling sembla ser que estableix lligams de parentesc, o si més no mantindria una relació de descendència amb la gouais blanc segons assenyala Vouillamoz. La seva maduresa tardana demana en els vinyars septentrionals un arrelament en carenes amb una magnífica exposició solar.

Admirable i lluminosa ha donat reconeixement universal als vins del Rin i del Mosel·la. La seva caracterització ampelogràfica la defineix com una varietat de petits gotims i baies esfèriques embolcallades d’una pell gruixuda. Organolèpticament exhala una fina intensitat aromàtica que desperta mirades d’admiració sobre les més distingides produccions enològiques que faculta. Elàstica en la seva adaptació edafològica, la riesling és fecunda en proliferar damunt de sòls pissarrosos o terrers més bigarrats d’argiles per això l’espectre de les possibilitats d’aquesta es mostra gairebé infinit. Gràcies a aquesta aparent ductilitat la trobem treballada comercialment en la Catalunya vinícola vigent, en la qual hi ha operat a ple pulmó, i imperat, la infraestructura ideològica de l’acumulació varietal que pretenia garantir la seva subsistència en detriment de principis com el d’identitat preservant un escenari que poca confiança conferia al concepte de tipicitat. Cellers com Torres, Sumarroca, Can Ràfols dels Caus, Gramona, tots ells al Penedès; Castell d’Encús, Batlliu de Sort, Vall de Baldomar a Costers del Segre, són alguns exemples d’aquells que han mostrat o formalitzat les seves temptatives d’idil·li amb la riesling. En el celler Mas Rodó al Penedès descobrim la varietat alemanya fermentada en fusta i acompanyada de la Montonega tot contravenint aquella pauta concordada assignada a la riesling la qual apunta quant desaconsellable és pel seu caràcter dissoldre-la amb altres varietats. En el cas del celler ubicat a Sant Joan de Mediona la varietat la trobem arrelada a sols pedregosos i planteja una al·legoria del que conceptualment seria la riesling mediterrània tot obrint, de forma simultània, el debat estilístic existent al voltant de les virtuts o defectes que el pas per fusta atorga a la varietat i com la criança afecta el seu potencial per oferir un perfil aromàtic de fruita delicat, eteri, floral amb un apunt metàl·lic i lleugerament especiat.

Willi Schaefer, Graacher Himmelreich Riesling 2018

Christopher Schaeffer i la seva parella Andrea són els artífexs dels límpids i sublims rieslings nascuts a la seva propietat ubicada en l’extens vinyar que pobla el la zona mitja del curs del Mosel·la. Christopher és un dedicat i reconegut o més aviat venerat elaborador, puix l’afegitó ‘de culte’ és un reconeixement que si li confereix habitualment, la justificació del perquè l’envolta aquesta aura, aplicada més habitualment en àmbits com la literatura, el cinema o la música, la trobarem en la disciplina primmirada que dedica al seu ofici, factor aquest al qual si li afegim les produccions limitades que conrea i la velocitat en què els seus vins s’exhaureixen haurem esbrinat el sentit d’aquesta expressió que conté un evident aire de latria. En el seu riesling Spätlese, provinent vinyes arrelades a sòls de pissarres blaves del devonià a Himmelreich (Graach), hi trobem una admirable puresa varietal que es tradueix en un nas que d’entrada ens transmet a parts iguals finor i delicats apunts florals (flor de taronger, tarongina), els apunts d’escorça de cítrics. Un escrupolós equilibri entre la ferma acidesa i l’amable i suggestiva dolçor que combina amb l’exuberant fruita madura que s’explicita en el seu pas per boca quan els vapors que exhala per via retronasal ens evoquen la nectarina. Meticulós a l’hora d’obtenir uns rendiments equilibrats per tal d’obtenir el grau just de lleugeresa i concentració que defineixen la identitat dels seus vins. És interessant fer-se amb mínim de dues ampolles, una per saciar el neguit d’assaborir-lo immediatament, sense demora, i l’altre per descobrir la seva evolució obrint-lo d’aquí 15 anys.

IMG_20210305_231714

Kreydenweiss Riesling Andlau 2018

Marc Kreydenweiss ens ofereix un vi biodinàmic que d’entrada mostra una d’expressió. En nas hi tenen protagonisme els cítrics i les herbes aromàtiques com la menta; lleugerament floral escampa records de til·ler. Un elegant i delicat riesling sec el qual exhibeix una vivacitat que contribueix en sustentar les aromes i revesteix de persistència el seu pas per boca. Les vinyes es troben fixades la intrincada estructura de sòls que posseeix la població d’Andlau, equidistant de Ribeauvillé i d’Estrasburg.Aquests tenen una composició argilo calcària amb certa proporció de llims i presència de sedimentaris detrítics, a més de gres. Un riesling molt interessant que ens ofrenarà grans estones de goig i que és també baluard de la gran qualitat que la varietat blanca pot adquirir a l’Alsàcia.

IMG_20210306_105525

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

top